pixel
facebook social media

Φράνσις Χόγκεν – Το Facebook πρόδωσε τις αρχές της Δημοκρατίας

Facebook
Email
LinkedIn

Πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, η «ψιθυρίστρια» αποκάλυψε την ταυτότητά της και ετοιμάζεται να καταθέσει στην αμερικανική Γερουσία.

Αποκάλυψε την ταυτότητά του ο «ψιθυριστής του Facebook»: πρόκειται για την πρώην διευθύντρια παραγωγής Φράνσις Χόγκεν που παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο και η οποία, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην αμερικανική τηλεόραση, κατηγόρησε το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι «προδίδει τις αρχές της Δημοκρατίας». Αύριο, Τρίτη, η Χόγκεν πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας για την προστασία του καταναλωτή Επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Η Χόγκεν φεύγοντας από το Facebook πήρε μαζί της έγγραφα χιλιάδων σελίδων τα οποία διοχέτευσε στην εφημερίδα «Wall Street Journal» και στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν, κατά την καταγγέλλουσα, ότι η εταιρεία είχε πλήρη γνώση της αρνητικής επιρροής που είχε η χρήση των πλατφορμών της στα παιδιά και τους εφήβους. Και βέβαια το αποσιωπούσε. Σημειωτέον ότι η «ψιθυρίστρια» ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στο Τμήμα Αστικής Παραπληροφόρησης του Facebook.

Αυτόχειρες στο Instagram

Όπως είπε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, προτού ακόμα παραιτηθεί η Φράνσις Χόγκεν είχε προειδοποιήσει στην προσωπική της ιστοσελίδα ότι η εταιρεία έδινε προτεραιότητα στην κερδοφορία της και όχι στη δημόσια ασφάλεια, βάζοντας έτσι τις ζωές των πελατών της σε κίνδυνο. «Αναλαμβάνοντας μεγάλο προσωπικό ρίσκο, η Φράνσις είχε το κουράγιο να δράσει ώστε να αποκαλυφθούν οι πληροφορίες αυτές για το Facebook», σημείωσαν οι οικοδεσπότες των «60 Minutes».

Προτού προσληφθεί στο Facebook η Χόγκεν είχε εργαστεί ως διευθύντρια παραγωγής στο Pinterest, στη Yelp και στην Google, σύμφωνα με το επαγγελματικό προφίλ που έχει αναρτήσει στο LinkedIn. Επίσης είναι συνιδρύτρια της ηλεκτρονικής εφαρμογής προσωπικών γνωριμιών Hinge εισάγοντας, όπως η ίδια σημειώνει, την πρόδρομη εταιρεία Secret Agent Cupid στην αγορά.

«Έχω γνωρίσει εκ των έσω αρκετά κοινωνικά δίκτυα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανένα δεν ήταν χειρότερο από το Facebook», είπε χαρακτηριστικά. Η «WSJ» σε άρθρο του Τζεφ Χόρβιτς που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο λίγο πριν από την χθεσινοβραδινή συνέντευξη της Χόγκαν, σημειώνει ότι ένα απο τα εσωτερικά έγγραφα που έχει στη διαθεσή της η εφημερίδα δείχνουν ότι πολλοί έφηβοι που είναι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας Instagram (θυγατρική του Facebook που ειδικεύεται στην ανάρτηση φωτογραφιών), έχουν εμφανίσει τάσεις αυτοκτονίας.

Τι απαντά το Facebook
Το Facebook έχει επανειλημμένως απαντήσει στις διαρροές και τους ψιθύρους που δημοσίευσε η «WSJ», υποστηρίζοντας ότι η εφημερίδα παρέλειψε να αναφέρει επώνυμες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η επιρροή των πλατφορμών της εταιρείας έχουν θετική επιρροή στους χρήστες.

«Καθημερινά οι αρμόδιες ομάδες ειδικών που έχουμε συγκροτήσει προστατεύουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων να εκφράζονται ανοικτά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η πλατφόρμα μας είναι ένας ασφαλής και θετικός τόπος ανταλλαγής απόψεων και έκφρασης των χρηστών», σημειώνει η εκπρόσωπος του Facebook Λένα Πιτς σε γραπτή ανακοίνωσή της που εξέδωσε μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας της «ψιθυρίστριας» Φράνσις Χόγκεν.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια και καταφέρνουμε να κάνουμε σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών πληροφοριών και της ανάρτησης επιβλαβούς περιεχομένου. Ο ισχυρισμός ότι ενθαρρύνουμε το κακό περιεχόμενο στις πλατφόρμες μας και δεν κάνουμε τίποτα για να το περιορίσουμε είναι απλώς αναληθής», υποστηρίζει η εκπρόσωπος του Facebook.

«Ανειλικρινείς δηλώσεις»
Μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, πάντως, το πρώην στέλεχος του Facebook είπε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει εσωτερικά έγγραφα του Facebook όταν συνειδητοποίησε ότι υπήρξε συγκάλυψη των όσων αποκαλύπτουν και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα κατά έναν «συστηματικό τρόπο». Είπε επίσης ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής για το Facebook, καθώς αποκαλύφθηκε ότι μέσω της πλατφόρμας του διοργανώθηκε η εξέγερση των αγανακτισμένων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ που κατέληξε στην καταδρομική κατάληψη του Καπιτωλίου.

«Δεν πιστεύω ότι πράγματι έχουν τη διάθεση να επενδύσουν για να πάψει το Facebook να είναι επικίνδυνο», υποστήριξε χαρακτηριστικά η Φράνσις Χόγκεν και πρόσθεσε ότι «ούτε μετά τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο πήρε μέτρα για να βελτιωθεί η ασφάλεια σε βάθος χρόνου».

Είπε συγκεκριμένα η «ψιθυρίστρια» ότι «όταν πέρασαν οι εκλογές και καταλάγιασε ο θόρυβος που είχε προκληθεί, επέστρεψαν στο σημείο που βρίσκονταν και άρχισαν πάλι να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη της εταιρείας παρά στην ασφάλεια». Κάτι που κατά την Χόγκεν, «ισοδυναμεί με προδοσία της δημοκρατίας», όπως είπε στην τηλεόραση του CMBC.

«Συμπαθής ο Ζούκερμπεργκ»
«Η εταιρεία δεν προσλαμβάνει περισσότερους ανθρώπους ικανούς για να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, την ανθρώπινη εκμετάλλευση μέσα από τις πλατφόρμες της», απεφάνθη η πρώην μάνατζερ του Facebook, που όμως βρήκε και ένα καλό λόγο για να πει για τον ιδρυτή της εταιρείας που εξελίχθηκε σε πραγματική αυτοκρατορία τόσο από άποψη οικονομικής ισχύος όσο και επιρροής στην καθημερινή ζωή.

«Προσωπικά συμπαθώ τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Πιστεύω ότι ουδέποτε θέλησε να φτιάξει μια μισαλλόδοξη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Δεν το θέλησε, αλλά επέτρεψε να επικρατήσουν επιλογές που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να εμφιλοχωρήσει η μισαλλοδοξία στο δημιούργημά του. Διότι πολώνοντας το περιεχόμενο που αναρτάς στο Διαδίκτυο, το καθιστάς αυτομάτως περισσότερο μεταδόσιμο και περισσότερο προσβάσιμο», είπε η Χόγκεν.

Ο λόγος στη Γερουσία
Από τηλεοράσεως η Φράνσις Χόγκεν απηύθυνε έκκληση για περισσότερο έλεγχο στο Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα εν γένει. Και φαίνεται πως το αμερικανικό Κογκρέσο συμμερίζεται την άποψή της.

Την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση της αρμόδιας για την προστασία του καταναλωτή Επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας πολλοί γερουσιαστές και από τις δύο πολιτικές παρατάξεις ζήτησαν να απαγορευθεί δια παντός η πρόσβαση των παιδιών στην πλατφόρμα του Instagram.

Αύριο, Τρίτη, η Φράνσις Χόγκεν πρόκειται να καταθέσει τις απόψεις της ενώπιον των μελών της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας. Την Πέμπτη η επικεφαλής Ασφαλείας του Facebook Άντιγκον Ντέιβις είχε διαβεβαιώσει τους γερουσιαστές ότι η εταιρεία της δεν θα λάβει μέτρα αντιποίνων κατά της «ψιθυρίστριας» για όσα θα πει ενώπιον του Σώματος της αμερικανικής Άνω Βουλής.

Πηγή

Διαβάστε επίσης