pixel
κατασκευη ιστοσελίδων αθηνα

Γιατί το WordPress είναι το καλύτερο CMS (2021)

Facebook
Email
LinkedIn

Γνωρίζετε πως ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου το 50%) των sites που κατασκευάζονται σήμερα, δημιουργούνται με WordPress; Αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ως τώρα, πιθανώς θα αναρωτιέστε “Γιατί;”. Τί είναι όμως το WordPress;

Το WordPress ξεκίνησε ως πλατφόρμα για να ανεβάζει ο χρήστης blogs, όμως με τα χρόνια έγινε τόσο εύχρηστο, που έδωσε στον κόσμο τη δυνατότητα να δημιουργεί πλήρως λειτουργικά και καλαίσθητα site όλων των ειδών. Επιπλέον, το WordPress είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει πως είναι εντελώς δωρεάν για το χρήστη, γεγονός που του προσδίδει απεριόριστη αξιοπιστία.

Το ενσωματωμένο SEO boost

Στις μέρες μας ο περισσότερος κόσμος μπαίνει σε ένα site μέσω του Google, του Yahoo και το Bing. Η σειρά με την οποία κατατάσσονται τα site σε αυτές τις μηχανές αναζήτησης μεταβάλλεται συνεχώς, λόγω του ανταγωνισμού, καθώς οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων επιδίδονται σε ένα αέναο παιχνίδι “πλειστηριασμού” με στόχο τις πρώτες θέσεις στην αναζήτηση. Ασχολούνται, λοιπόν, με το SEO, το οποίο έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην προσέλκυση νέων χρηστών.

Εν γένει, η Google και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης έχουν ορισμένες προκαθορισμένες παραμέτρους που τις βοηθούν να ταξινομήσουν τους ιστότοπους και το WordPress φαίνεται να τις χειρίζεται αρκετά αποτελεσματικά, δίνοντας το πλεονέκτημα στο χρήστη να βελτιστοποιήσει τη σελίδα του, κάνοντάς τη να πληροί πολλά από τα κριτήρια ώστε να βγει “ψηλά” στις μηχανές αναζήτησης.

Τα κριτήρια αυτά είναι:

  • Η “καλογραμμένη” HTML. Μία ιστοσελίδα που είναι σωστά γραμμένη βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο της σελίδας σας, ενώ, παράλληλα κάνουν τη δημιουργία ενός site διασκεδαστική.
  • Η αποτελεσματικότητα δημιουργίας περιεχομένου. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν διαβάσουν και να κατανοήσουν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Άρα το περιεχόμενο της σελίδας σας είναι πολύ σημαντικό. Το WordPress αρχικά ήταν ένας τρόπος ώστε οι bloggers να μπορούν να ανεβάσουν το περιεχόμενο που δημιουργούν. Άρα, όπως είναι λογικό με το WordPress είναι πολύ εύκολο να ανεβάσετε όλο το περιεχόμενο που χρειάζεται η σελίδα σας για να λάμψει!
  • Μόνιμοι σύνδεσμοι που βελτιώνουν το SEO. Οι μηχανές αναζήτησης προτιμούν τους συνδέσμους που περιέχουν λέξεις-κλειδιά σχετικά με το περιεχόμενο της σελίδας. Με το WordPress αυτό γίνεται πανεύκολα και χωρίς να ανησυχείτε αν κάτι πάει στραβά.
  • Βελτιστοποίηση εικόνας. Μία σοφή παροιμία λέει πως μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Αυτό ισχύει και με την ιστοσελίδα σας. Οι εικόνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μεταφέρεις το μήνυμα που θες στον επισκέπτη της ιστοσελίδας. Το WordPress έχει κάθε εργαλείο που χρειάζεται ώστε οι εικόνες να γίνουν ένας πραγματικός σύμμαχος σας. Μπορείτε να προσθέσετε εναλλακτικές ετικέτες, περιγραφές και λεζάντες, καθώς να κάνετε και περικοπή της εικόνας.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που προσφέρει το WordPress στους χρήστες του. Στην πραγματικότητα το WordPress μπορεί να προσφέρει πολλά παραπάνω με το κατάλληλο plugin.

Είναι εύκολο να το προσαρμόσετε (ακόμα κι αν δεν είστε προγραμματιστής)

Μία από τις εντυπωσιακές δυνατότητες του WordPress είναι πως επιτρέπει σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν προγραμματισμό να δημιουργήσουν μία ιστοσελίδες με πολλές δυνατότητες. Βλέποντας το περιβάλλον χρήστη μπορεί να καταλάβει κάποιος γιατί. Όλα είναι απλά και κατανοητά στον απλό χρήστη, με τις σημαντικότερες λειτουργείες να είναι στην κεντρική σελίδα σε κοινή θέα. Επίσης είναι εύκολο για κάποιον χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις να προσθέσει ένα δυναμικό θέμα και να φτιάξει έναν δυναμικό ιστότοπο στα μέτρα του.

WordPress is used by 59.9% of all websites whose content management system we know. This is 31.4% of all websites.

Μετά την ολοκλήρωση του ιστότοπου, το WordPress προσφέρει λύση και στο πρόβλημα της διαχείρισης. Μέσω του περιβάλλοντος χρήστη, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας σας μπορεί να κάνει τις ενημερώσεις ασφαλείας πανεύκολα και γρήγορα.
Για να πειστεί κάποιος σχετικά με τις ικανότητες του WordPress αρκεί να δει τον ανταγωνισμό. Αντίστοιχες πλατφόρμες όπως το Joomla και το Drupal έχουν ποσοστά χρήσης 5,9% και 3,9%.

Υπάρχουν πολλά themes και plugins για το WordPress

Στο WordPress θα βρείτε πλήθος από προκατασκευασμένα θέματα, που έχουν δημιουργηθεί από σχεδιαστές και προγραμματιστές που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να τα υποστηρίζουν και να δημιουργούν νέα. Μπορείτε επίσης να βρείτε θέματα ειδικά για τον σκοπό που δημιουργείτε την ιστοσελίδα, όπως ηλεκτρονικό εμπόριο κ.τ.λ. Μπορείτε να βρείτε επίσης πρόσθετα για να φτιάξετε ένα πλήρως λειτουργικό και όμορφο ιστότοπο.
Με τα πρόσθετα μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λειτουργείες με τα πιο δημοφιλή να είναι το Yoast SEO, το WooCommerce, το Google XML sitemap, το Google Analytics και πολλά άλλα.
Τα πρόσθετα αυτά έχουν συχνές ενημερώσεις που προσθέτουν λειτουργικότητα, προστατεύουν την ιστοσελίδα σας και την κάνουν πιο αποδοτική.
Όσο χρήσιμα όμως και αν είναι, μερικές φορές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κάνοντας την σελίδα αργή ή να μην ανταποκρίνεται. Σε αυτή την περίπτωση το WordPress προσφέρει την δυνατότητα να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε πρόσθετα όποτε χρειάζεται ώστε να είστε πάντα βέβαιος πως ο ιστότοπος θα λειτουργεί στο βέλτιστο.

Η διαφορά μεταξύ δωρεάν και επί πληρωμή προσθέτων και θεμάτων

Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες επιλογές προσθέτων και θεμάτων για να δημιουργήσετε μία εντυπωσιακή ιστοσελίδα. Με μια απλή αναζήτηση στον κατάλογο του WordPress.org θα βρείτε πρόσθετα για λήψη. Όμως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πρόσθετων που δεν υπάρχει στην λίστα και είναι επί πληρωμή.

Τί επιπλέον προσφέρουν τα πρόσθετα επί πληρωμή;

Τα επί πληρωμή πρόσθετα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, όπως υποστήριξη πελατών πλήρους απασχόλησης. Η εγκατάσταση προσθέτων είναι μία διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση η υποστήριξη πελατών μπορεί να κάνει την διαφορά. Επίσης είναι πιο ποιοτικά και προσφέρουν παραπάνω λειτουργείες. Πολλές φορές χρειάζεται να προσθέσουμε μία λειτουργία στη ιστοσελίδα μας που δεν είχαμε προβλέψει. Σε αυτή την περίπτωση θα θέλαμε να έχουμε ένα πρόσθετο που να μας καλύπτει από το να αναγκαστούμε να εγκαταστήσουμε νέο πρόσθετο, ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο.

Βελτιστοποίηση για κινητά

Κάθε χρόνο που περνά, υπάρχουν όλο και περισσότεροι χρήστες που επισκέπτονται ενεργά ιστότοπους μέσω των φορητών συσκευών τους, αλλά πολλοί ιστότοποι εξακολουθούν να μην είναι βελτιστοποιημένοι για διαφορετικές αναλογίες οθόνης και γρήγορο ρυθμό φόρτωσης. Ευτυχώς, μεταξύ ορισμένων ενσωματωμένων λειτουργιών του WordPress και των περισσότερων θεμάτων WordPress, ο ιστότοπός σας θα είναι γεμάτος με λειτουργίες για κινητά αμέσως.

Από τη σχεδίαση ιστότοπου έως την κλιμάκωση εικόνας, εφόσον διαθέτετε ένα αποκριτικό θέμα WordPress, οι περισσότερες από αυτές τις σημαντικές λειτουργίες θα συμβούν φυσικά – δεν απαιτείται επιπλέον προγραμματισμός. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τους χρήστες όσο και τις μηχανές αναζήτησης να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας σε όλες τις συσκευές, οδηγώντας σε μια εξαιρετική εμπειρία χρήστη ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης.

Η Google δίνει επίσης προτεραιότητα στην εμπειρία κινητής τηλεφωνίας για τα κριτήρια κατάταξής της, επομένως εάν θέλετε ο ιστότοπός σας να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης για κινητά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να το σκεφτείτε.

Μεταξύ των θεμάτων και των plugins του WordPress, είναι απίστευτα εύκολο να δημιουργήσετε ένα site φιλικό προς κινητά. Δεν είναι περίεργο που το χρησιμοποιεί περισσότερο από το 40% των ιστοσελίδων!

Η ασφάλεια του WordPress

Παρά το πόσοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο δημιουργούνται με WordPress, διατηρούν υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Φυσικά, υπάρχουν πάντα κενά που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι χάκερ (αυτό ισχύει για οποιοδήποτε CMS), αλλά το WordPress εκδίδει τακτικά ενημερώσεις ασφαλείας για να προστατεύει τον ιστότοπό σας από τυχόν ευπάθειες. Και ως κάτοχος ιστότοπου, το να δεχθείτε εισβολή είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο θέλετε να ανησυχείτε.

Με την τακτική ενημέρωση του ιστότοπού σας στην πιο πρόσφατη έκδοση του WordPress και τη χρήση θεμάτων και προσθηκών που εμπιστεύεστε, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε σημαντικά τους κινδύνους ασφαλείας. Προσθέστε και έναν διαχειριζόμενο οικοδεσπότη WordPress όπως το Flywheel και έχετε έναν εξαιρετικά ασφαλή ιστότοπο.

και χρησιμοποιώντας θέματα και προσθήκες που εμπιστεύεστε, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε σημαντικά τους κινδύνους ασφαλείας. Προσθέστε έναν διαχειριζόμενο οικοδεσπότη WordPress όπως το Flywheel και αναζητάτε έναν εξαιρετικά ασφαλή ιστότοπο.

Learn more with this free ebook on how to boost your WordPress site’s security!

Ενσωμάτωση με άλλα εργαλεία λογισμικού

Εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο, πιθανότατα έχετε έναν στόχο – ίσως είναι απλώς να προβάλλετε τη δουλειά σας στο διαδίκτυο, να δημιουργήσετε δυνητικούς πελάτες για την επιχείρησή σας ή να βελτιώσετε τις πληροφορίες για τους χρήστες σας. Ανεξάρτητα από τον στόχο, πιθανότατα χρησιμοποιείτε μερικές άλλες εφαρμογές για να τις πετύχετε, όπως πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εργαλεία μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή εφαρμογές αναλυτικών στοιχείων.

Το WordPress είναι μια τόσο δημοφιλής πλατφόρμα που πολλά από τα άλλα διαδικτυακά εργαλεία που χρησιμοποιείτε θα έχουν ενσωμάτωση. Είτε συνδέεται μέσω ενός API είτε μέσω μιας προσθήκης, η διαδικασία σύνδεσης αυτών των εργαλείων στη ροή εργασίας σας είναι εξαιρετικά απλή.

Η κοινότητα του WordPress συνεχίζει να μεγαλώνει

Όπως προτάθηκε νωρίτερα, των ιστότοπων με γνωστό CMS, σχεδόν το 60% χρησιμοποιεί WordPress. Η κοινότητα του WordPress δεν έχει ανταγωνισμό και απλώς συνεχίζει να αναπτύσσεται. Με τις νέες δυνατότητες SEO, τη βελτιωμένη λειτουργικότητα του πίνακα ελέγχου και τις ενημερώσεις διεπαφής χρήστη που θα έρχονται στο μέλλον, η πλατφόρμα γίνεται όλο και καλύτερη.

Είναι σχεδόν αυτονόητο πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WordPress ως CMS για το 2021 (και αργότερα!).

Τι λες, σε πείσαμε; Γιατί είστε δύσπιστοι για το WordPress; Ή αν το χρησιμοποιείτε ήδη, γιατί σας αρέσει; Ενημερώστε με στα σχόλια παρακάτω. ας χτίσουμε μια καλύτερη κοινότητα.

Διαβάστε επίσης