2020

Τι είναι το Facebook Spaces και πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις

facebook spaces
Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Κατασκευή Ιστοσελίδων

Digital Marketing

Υπηρεσία iArk Hybrid

Όταν το Facebook αγόρασε την Oculus VR – την εταιρεία που παράγει το ακουστικό Rift, ένα σετ εικονικής πραγματικότητας (VR) – υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης / δικτύου θα αξιοποιούσε τη νεοαποκτηθείσα τεχνολογία VR.

Το Facebook Spaces είναι μια από τις απαντήσεις του: Μια συνάντηση εικονικής πραγματικότητας και χώρος αλληλεπίδρασης στο λογαριασμό σας στο Facebook, όπου το avatar σας μπορεί να συνομιλεί και να αλληλεπιδρά με έως και άλλους τρεις φίλους στο Facebook ή να καλεί τους άλλους μέσω του Messenger.
Εδώ θα δείτε λειτουργεί το Facebook Spaces, αν διαθέτετε το απαραίτητο υλικό VR ή όχι.

Τι χρειάζομαι για να χρησιμοποιήσω το Facebook Spaces;

Καταρχάς, θα χρειαστείτε ένα ακουστικό Oculus Rift για να μπείτε στην εμπειρία. Δεύτερον, θα χρειαστείτε τους μοχλούς αφής Oculus για σκοπούς αλληλεπίδρασης – για να περιηγηθείτε στο Virtual περιβάλλον, να σηκώσετε και να μετακινήσετε αντικείμενα κ.ο.κ. Θα χρειαστείτε επίσης μια ρύθμιση υπολογιστή αρκετά ισχυρή για να εκτελέσετε μια εμπειρία Rift VR, η οποία δεν είναι φθηνή.
Αυτή τη στιγμή, τα ακουστικά και οι μοχλοί κοστίζουν €399 (κάτω από €599), ενώ η ρύθμιση για την εκτέλεση όλων θα διαφέρει. Με δεδομένο ότι η ελάχιστη δαπάνη σημαίνει ότι το υλικό αυτό είναι πιθανό να είναι μόνο στα χέρια εκείνων που επενδύουν σε VR για τις ευρύτερες χρήσεις του, όπως τα παιχνίδια, και όχι μόνο για το Facebook Spaces.

Ωστόσο, φημολογείται εδώ και καιρό ότι το Facebook θα κυκλοφορήσει ένα πολύ πιο προσιτό ακουστικό VC Oculus σετ – που υποτίθεται ότι αποκαλύφθηκε στο Oculus Connect 4, που πραγματοποιήθηκε στο San Jose της California, τον Οκτώβριο του 2017 – το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό.
Η εφαρμογή Facebook Spaces είναι διαθέσιμη για λήψη στο Oculus Store. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσεις το Spaces ως χρήστης, το οποίο εκτελείται σε beta έκδοση από τον Απρίλιο του 2017.

Θα λειτουργήσει μόνο το Oculus Rift στα Facebook Spaces;

Ο Rachel Franklin, επικεφαλής του Social VR του Facebook, μίλησε για το εάν το Spaces θα επεκταθούν πέρα ​​από το Oculus.
«Στόχος είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Ξεκινώντας από το Oculus Rift και το Touch, πρώτα πρέπει να βγάλουμε την εμπειρία και στη συνέχεια να σκεφτούμε «εντάξει, πώς θα το βγάλουμε αυτό σε άλλες πλατφόρμες;». Είτε πρόκειται για πλατφόρμες έξι βαθμών ελευθερίας [όπως το HTC Vive], και τι σημαίνει αυτό σε μη-έξι βαθμούς.

Ωστόσο, εάν δεν διαθέτετε Hardware Oculus, είναι ακόμα δυνατή η λήψη βιντεοκλήσεων Messenger από φίλους μέσα στο Spaces και φίλους τους, που παρουσιάζονται με τα avatar τους, αλληλεπιδρώντας με τον εικονικό κόσμο τους για την ευχαρίστησή σας. Όπως και με οποιαδήποτε βιντεοκλήση του Messenger, θα μπορείτε να μιλάτε ο ένας στον άλλο.

Τι μορφή παίρνω στο Facebook Spaces;

Το πρώτο πράγμα που θα σας ζητήσει η εφαρμογή Facebook Spaces στο Oculus – αφού συνδεθείτε στο Facebook – είναι να δημιουργήσετε ένα προσωποποιημένο avatar του εαυτού σας. Είναι αρκετά παρόμοιο με τη δημιουργία ενός χαρακτήρα Mii στο Nintendo, αν και χωρίς πόδια – κυριολεκτικά, το avatar σας είναι ένα κινούμενο άνω μέρος μόνο προς το παρόν.

Το Spaces προσφέρει στους χρήστες του διάφορα χρώματα δέρματος, είδη μαλλιών και στυλ, λεπτομέρειες του προσώπου και γυαλιά. Πρόσθετα στοιχεία είναι πιθανό να προστεθούν με την πάροδο του χρόνου – το τμήμα ρουχισμού, για παράδειγμα, ήταν μόνο τέσσερα μέρη του ίδιου κοντομάνικου στο παράδειγμά μας.
Ο Franklin λέει: «Μου αρέσει να σκέφτομαι το avatar ως την ενσάρκωση VR του εαυτού σου στο Facebook, είναι περισσότερο μια επέκταση του εαυτού σου».

Τι μπορώ να κάνω στο Facebook Spaces;

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Spaces μόνοι σας ως μια μέθοδο για να δείτε το δικό σας περιεχόμενο ή μέχρι και τρεις προσκεκλημένους φίλους ταυτόχρονα. Το περιεχόμενο αναλύεται σε τρεις κύριους τομείς: ΜΜΕ, Εργαλεία και Φίλοι.
ΜΜΕ
Το Facebook, από τη «γέννηση» του, ένα μέρος για φωτογραφίες και όλο και περισσότερο, βίντεο. Είναι δυνατό να βγάζετε και να κοινοποιείτε τις αποθηκευμένες, με βάση το Χρονολόγιο και τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράζονται οι φίλοι και οι σελίδες που ακολουθείτε. Όταν αποσπώνται για να μοιραστούν, εμφανίζονται ως μια μεταβλητή οντότητα που μοιάζει με κορνίζα φωτογραφιών εντός του χώρου VR.
Με τα Μέσα να εξελίσσονται καθημερινά, το Spaces επιτρέπει επίσης την αλληλεπίδραση με 3D εικόνες και βίντεο για μια πιο συναρπαστική εμπειρία. Αυτές μπορεί να είναι οι δικές σας δημιουργίες ή η επιλογή «Explore» ανοίγει μια τράπεζα του 3D περιεχομένου του Facebook. Από το να είσαι στη θάλασσα, σε ένα σαφάρι, θα είσαι ακριβώς στη μέση των πραγμάτων, με το avatar σου να κάθεται γύρω από ένα εικονικό τραπέζι με τους άλλους εικονικούς φίλους σου.

Εργαλεία
Προς το παρόν υπάρχουν τρία κύρια εργαλεία – Mirror, Marker Pen και Selfie Stick – καθώς και μια «τράπεζα» σχεδίων που προσφέρει προ-κατασκευασμένα 3D αντικείμενα και σχέδια ή μπορείτε να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε τα δικά σας αντικείμενα που έχουν σχεδιαστεί με το χέρι.
Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε από αυτά τα εργαλεία και να τα επανατοποθετήσετε. Πάρτε μια εικονική selfie με τους φίλους σας. Επιλέξτε ένα σχέδιο – όπως ένα πρόσωπο σκύλου ή αυτιά λαγού – και βάλτε τα στον εικονικό εαυτό σας ή στον εικονικό φίλο σας, πριν κοιτάξετε στον καθρέφτη για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά τοποθετημένα. Το αποθηκευμένο περιεχόμενο μπορεί στη συνέχεια να μοιραστεί με το προφίλ σας, εάν το επιθυμείτε.
Το Marker Pen έχει τέσσερα διαφορετικά μεγέθη και μια ποικιλία χρωμάτων για επιλογή, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε τρεις διαστάσεις στον εικονικό χώρο. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα… καλλιτέχνης τότε μπορείτε να κάνετε τα σωστά αντικείμενα για να αποθηκεύσετε και να μοιραστείτε μεταξύ των φίλων σας.

Φίλοι
Πρέπει να προσκαλέσετε φίλους για να συμμετάσχετε στο Facebook Spaces, κάτι που είναι εφικτό μόνο αν διαθέτουν το σωστό εξοπλισμό. Για εκείνους τους φίλους που δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο εξοπλισμό, είναι δυνατή η κλήση βίντεο μέσω του Messenger. Όπως και η «διέλευση της γέφυρας μεταξύ του εικονικού και πραγματικού κόσμου».

Πως λειτουργούν τα controls στο Facebook Spaces;

Με ένα controller αφής Oculus τοποθετημένο σε κάθε χέρι, τα εικονικά σας χέρια και οι καρποί εμφανίζονται στον κόσμο του Spaces σε first-person. Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί έλεγχοι:

  • Χρησιμοποιήστε τoυς αντίχειρες σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να κάνετε το avatar σας να τραβήξει τις εκφράσεις του προσώπου.
  • Φυσικά σε σημείο με ένα εκτεταμένο δείκτη, που ανασηκώνεται από το controller, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή Μέσων, εργαλείων, φίλων, ρυθμίσεων και ούτω καθεξής.

  • Χρησιμοποιήστε τόσο τον δείκτη όσο και τον αντίχειρα για να πιάσετε / κρατήσετε αντικείμενα και να τα μετακινήσετε γύρω από τον εικονικό χώρο. Είναι επίσης δυνατό να κάνετε χειραψία με φίλους, με τα controller αφής να δίνουν οπτικοακουστικό feedback για να κάνουν αυτό το συναίσθημα ακόμα πιο γνήσιο.
  • Γυρίστε φυσικά τους καρπούς σας για να απαντήσετε / απορρίψετε τις εισερχόμενες κλήσεις και να διαγράψετε / αποθηκεύσετε / αντιγράψετε αντικείμενα που έχετε κρατήσει.
  • «Φάτε» τα επιλεγμένα αντικείμενα – αρπάζοντας και τραβώντας τα προς το πρόσωπό σας – για να τα διευρύνετε πλήρως.

Θα γίνει ποτέ το Facebook Spaces δημοφιλές;

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όλα αυτά θα… απογειωθούν. Η εικονική πραγματικότητα έχει υψηλά κόστη και η βάση των χρηστών είναι χαμηλή – ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε τη μοναδική συμβατότητα του Oculus Rift με το Spaces, όχι τον ευρύτερο κόσμο των HTC Vive, PlayStation VR, Google Daydream, Samsung Gear VR κ.ο.κ.
Ωστόσο, η κριτική ποικίλλει. Η εμπειρία του Spaces από το Pocket-lint ήταν ξεκαρδιστική – με θετικό τρόπο – γιατί έχουμε να κάνουμε με σπαθιά, να σκετσάρουμε σε εικονικούς χώρους, να βάλουμε ένα πρόσωπο σκύλου στο πρόσωπο του συναδέλφου του Facebook φίλους μας και γενικά να διασκεδάσουμε. Είχε αρκετή πλάκα στην πραγματικότητα, επειδή έμοιαζε περισσότερο με παιχνίδι.
Αλλά αυτό με τους πραγματικούς φίλους και την οικογένεια, που παρουσιάζονται σε ένα timeline για όλες τις κοινωνικές ομάδες; Φαίνεται σαν ένα μεγάλο άλμα σε εμάς, τόσο σε προσωπικά όσο και σε επιχειρηματικά επίπεδα…

Don't Miss

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για Digital Marketing & Social MEdia

6 κομβικά λάθη SEO που γίνονται στα eShop

Είναι αρκετά σύνηθες για όσους ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, να πιστεύουν ότι με την καταχώριση εκατοντάδων ή χιλιάδων προϊόντων στο eshop τους θα αρχίσει να «κινείται» το traffic στις

Read More »

UPDATE 29/5: Τουρισμός : Σε ποιες χώρες να κάνετε στοχευμένες Google διαφημίσεις

Ο Covid19 υποχωρεί και ο τουρισμός ανθίζει ξανά…είμαστε όμως τελικά έτοιμοι να αποκτήσουμε αυτές τις “μειωμένες” κρατήσεις; Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά δημοσιεύματα όσον αφορά

Read More »
Scroll to Top